Gezond afvallen gaat niet over het verlies van je gewicht, maar het veranderen van jouw eetgewoonten. 

 

Wanneer je mensen vraagt die succesvol zijn in blijvend afvallen zeggen ze dat het makkelijk is. ‘Je moet gewoon gezond eten en wat meer bewegen’.  Of je krijgt een tip om nog eens een ander dieet te proberen voor een snel, maar helaas geen blijvend, resultaat. Dus hoe nu verder?

Stap 1: Wat is gezonde voeding?      gezond-afvallen

In de basis is gezonde voeding het belangrijkste voor gezond afvallen. Gezonde voeding geeft jouw lichaam de brandstof om jezelf energiek, fit en gezond te voelen. Wanneer je blijvend wil afvallen is gezond eten essentieel voor je dagelijkse leven. Er is veel discussie over goed eten, dus het is belangrijk om het simpel te houden.

Kijk op de site van het voedingscentrum. Deze site is opgericht door de Nederlandse overheid om mensen te helpen in een gezonde leefstijl. Zij gebruiken als basis de wetenschappelijke gegevens van het RIVM (rijksinstituut van Volksgezondheid en Milieu) . Via deze link kun je een GRATS en geheel programma volgen om tot een gezonde leefstijl te komen inclusief gezonde recepten!

 

Stap 2: Hoe verander ik mijn eetgewoonten?

Wanneer je weet wat gezonde voeding is, kun je gaan kijken hoe je dit kan toepassen in jouw leven. Dit is voor het moment waar het vaak mis gaat. Mensen willen van de overtollige kilo’s af en gaan rigoureus te werk. Het zijn besluiten die vaak gedreven zijn door de emotie van het moment. Dit is een belangrijke drive voor de start, maar het is ook belangrijk te weten hoe jij jouw drive vast kan houden. Dit heeft te maken met kleine successen door kleine stappen. Geef jezelf de tijd om het goed te doen. Hier zit een belangrijke sleutel tot  succes om blijvend en gezond af te vallen!

 

Stap 3: Hoe houd ik het vol om af te vallen?

Gezond afvallen betekent ook blijvend afvallen. Naast het veranderen van jouw eetgewoonten is beweging gezond. Echter is niet iedereen een sporter in hart en nieren. Maar misschien een kleine avondwandeling? Doe wat bij jou past! Calorieën tellen is altijd goed en kan makkelijk viade eetmeter van het voedingscentrum.

Deze is ook geheel GRATIS als app verkrijgbaar voor Apple en Android.      blijvend-afvallen

Maar mensen zijn  en blijven gewoontedieren en vallen  dus makkelijk terug in oude gewoonten. Weet dat een middelgrote verandering in gewoonten 66 dagen duurt. Grote veranderingen kunnen maanden duren.  Kortom, geef jezelf de tijd!

Soms is het ook gewoon beter om eens een laagje dieper te kijken. Eetgewoonten ontstaan namelijk niet voor niets.  Gewoonten ontstaan vanuit een behoefte.  Deze behoeften leren kennen is vaak de ware sleutel naar blijvend afvallen.  Wil je hier meer van weten? Kijk dan eens hier.

Succes!

 

Met vriendelijk groet,

 

 

Bart

De ervaringsdeskundige Leefstijlcoach uit Utrecht