Mijn persoonlijke verhaal op NU.nl

Laatst werd ik gevraagd door NU.nl voor mijn persoonlijke verhaal van 17 kilo blijvend gewichtsverlies. Eigenlijk liep ik mij in 4 maanden lichter, maar goed 😉

Het resultaat: Een mooi en goed geschreven artikel:

https://www.nu.nl/advertorial/advertorial-menzis-samen-gezond—bewegen/5196065/bart-liep-zich-in-5-maanden-10-kilo-lichter.html

Wanneer de link niet werkt, lees dan het artikel gewoon hieronder:

Bart liep zich in 5 maanden 10 kilo lichter

 

Bart Wirken (36) woog jaren rond de 96 kilo en had zich daar eigenlijk al een beetje bij neergelegd. Dun was hij nooit geweest. Maar toen hij ineens boven de 100 kilo uitkwam, wist hij: dit kan zo niet langer. Stapje voor stapje begon hij met afslanken.

10 kilo afvallen. Dat was het doel wat Bart zichzelf stelde toen hij 1 januari 2012 op de weegschaal stond. “Ik was net van Brabant naar Utrecht verhuisd, had het zoeken naar een nieuwe sportclub al een tijdje uitgesteld en toen was het bingo: voor het eerst woog ik boven de 100 kilo; 103 kilo om precies te zijn.”

 

Duidelijk geen fit boy

Voor Bart, die jaren rond de 96 kilo schommelde, een griezelige gewaarwording. “Een fit boy ben ik nooit echt geweest. Ik voetbalde dan wel drie keer per week, maar zat even zo vaak aan het bier en bitterballen in de kantine. Ik viel dus niet af, maar ik kwam ook niet aan.”

Toegegeven, hij wilde wel iets minder wegen, maar vond het ook geen ramp. “Ik was nu eenmaal zo en niemand kende mij ook anders. Met die 100 kilo plus bereikte ik echter een psychologische grens, waardoor ik alsnog besloot wat fitter te worden. Alleen, hoe ging ik dat bereiken…”

Bart besloot het in ieder geval rustig aan te doen. Als voormalig behandelaar in de verslavingszorg weet hij dat het tijd kost om nieuw gedrag aan te leren en oude gewoonten af te leren. “Te snel willen gaan, werkt alleen maar averechts. Juist dan loop je het risico dat je op een dag zegt: ach, laat allemaal ook maar zitten.”

“Mijn hardloopclub trok mij over de streep op momenten waarop ik eigenlijk geen zin had”

Daarnaast helpt het wanneer je je eigen valkuilen herkent. “Toen ik mijzelf het doel had gesteld om 10 kilometer te gaan hardlopen, wist ik dat mij dat alleen nooit zou lukken. Daarom sloot ik mij aan bij een groepje. Zij trokken mij over de streep op momenten waarop ik eigenlijk geen zin had.”

Naast meer sporten ging Bart tegelijk ook andere, kleine dingen veranderen in zijn leven. Sommige met succes, andere met minder succes.

“Ik at soms nog steeds drie kaasjes weg voor de tv. Maar ik bleef experimenteren. Zo begon ik fruit mee te nemen naar mijn werk, zette ik de fruitschaal thuis prominent in beeld, de koekjestrommel in de kast en wanneer ik eens een kant-en-klaar maaltijd at, keek ik goed naar het aantal calorieën op de verpakking.

Ook besloot hij eens goed te kijken waaróm hij at. Vaak was dat op momenten, waarop hij zich verveeld, eenzaam, moe of onrustig voelde. Vermoeid na een lange werkdag boodschappen doen was voor Bart bijvoorbeeld vragen om problemen.

“Dan had ik zo’n trek dat ik liefst zoveel mogelijk snacks in mijn karretje gooide. En dat deed ik dan ook vaak, ondanks al mijn goede voornemens. Inmiddels doe ik vooraf een dutje, zodat ik beter weerstand kan bieden aan alle verleidingen. Maar alsnog blijft het soms moeilijk.”

 

Kleine, alledaagse succesjes

Door stil te staan bij kleine, alledaagse succesjes hield Bart zichzelf gemotiveerd om vol te houden. “Elke keer was ik blij dat ik het hardlopen steeds iets langer kon volhouden en bepaald eten kon laten staan. Na vijf maanden liep ik voor het eerst 10 kilometer hard en was ik ook 10 kilo lichter. Een mijlpaal. Maar ik had nog iets anders ontdekt: ik merkte dat ik erg ontspannen was wanneer ik hardgelopen had. Voortaan ging ik hardlopen om te relaxen in plaats van met een zak chips op de bank ploffen.”

Al die kleine en grotere successen tezamen zorgden ervoor dat Bart steeds lekkerder in zijn vel ging zitten. “Hardlopen vond ik inmiddels leuk en mijn eetpatroon was stukken verbeterd. Het gevolg: ik viel uiteindelijk 17 kilo af en voel me energieker en zelfverzekerder dan ooit.”

Deze persoonlijke overwinning heeft er zelfs toe geleid dat hij een jaar geleden zijn eigen bedrijf startte, Afvallen met Bart. Om ook anderen de weg naar een gezonder, fitter leven te wijzen. “Een stap die de oude ik waarschijnlijk nooit had durven zetten. Maar dat is het mooie van afvallen; je komt in een positieve cirkel terecht die zichzelf alleen maar versterkt.”