‘Sporten is niets voor mij!’

Enkele weken terug maakte ik kennis met een vrouw van middelbare leeftijd. Ze sprak over alles wat ze al eerder gedaan had en kwam al snel met de reactie: ‘Ik moet toch niet gaan sporten van jou he?, Sporten is niets voor mij!’ Ik moet enigszins lachen door de manier waarop ze het tegen mij zei. Het was duidelijk dat sporten niet haar hobby was. Ik gaf aan dat ik tijdens mijn trainingen mensen nooit ga vertellen wat ze moeten doen. Ik geloof namelijk niet dat dit werkt of in ieder geval geloof ik niet dat dit voor de langere termijn werkt.

Luisteren naar jezelf

Naar mate het gesprek vorderde begreep ze dat ik niets van haar ging verwachten. Dat vond ze even lastig, want dit was ze simpelweg niet gewend. Vaak geven sportinstructeurs, diëtisten of idee-goeroes een hele waslijst mee van do’s en dont’s. Het probleem is echter dat dit geen advies op maat is. Althans, het is wel een advies op maat, maar een advies voor afvallen en niet een advies wat past bij de persoonlijkheid van degene die wilt afvallen. Dat maakt dat de adviezen vaak niet vol te houden zijn. Mijn cliënte begon langzaam te beseffen dat zij degene was die de verwachtingen moest gaan bepalen bij haarzelf. Wanneer je weet wat bij jou past, kun je afvallen op een manier die voor jou prettig is.  Leren luisteren naar jezelf is dus essentieel.

Ontvankelijk zijn

Tijdens de training kreeg ze inzicht in haar echte beweegredenen van haar eetgedrag en haar behoeften. Op deze manier leerde ze haar eigen weg kennen en stappen te nemen om te komen tot blijvend gewichtsverlies. Ze kwam uit haar frustratie over het afvallen. Je zal haar ontspannen en ontvankelijk worden voor nieuwe dingen. In de laatste trainingssessie zei ze: ‘Ik ben afgelopen dinsdag naar een sportschool geweest voor vrouwen en het was eigenlijk best leuk’, lachte ze.

Wanneer je uit de frustratie kan stappen, sta je ook open voor nieuwe dingen en kun je jezelf nog eens verrassen. Zo heb ik nu samen met fysiotherapie de Klerk een mooi programma gemaakt, Bewust Fit Leven,  speciaal voor mensen eigenlijk niet veel om sporten geven, maar wel zichzelf hierin willen leren ontdekken. Naast mijn training volgen mensen een oriëntatie op actief bewegen zonder verdere doelen of verplichtingen. Zo vindt ook jij jouw weg naar een gezond gewicht!