Vrijwel iedereen heeft wel eens een dieet gevolgd of proberen te volgen. In ieder geval is het altijd tijdelijk. Je krijgt te weinig voedingsstoffen binnen om het permanent vol te kunnen houden of je mist simpelweg veel lekkers. Tijdens het dieet verlang je vaak, en steeds vaker, naar het eindpunt/ het streefgewicht. Het eindpunt waarop je op jouw streefgewicht bent en dan….

 

Tja, dan heb je wel wat verdiend. Iets lekkers, waar je al lang naar uit gekeken hebt…  En vaak, heel vaak, is dat het begin van het einde… en langzaam wordt je weer zwaarder en zwaarder. Je vervalt langzaam in jouw oude eetpatroon. Het eetpatroon waar je aan gewend was, wat geen moeite kostte en ook harstikke lekker was. Zonder dat je veel van voeding weet, kun je hier toch heel veel in veranderen op een simpele manier. Belangrijk is dat het voedsel zelf niet meer centraal staat, maar de gedragsverandering. Wanneer je jezelf beseft dat een gemiddelde gedragsverandering 66 dagen duurt, weet je dat je een lange adem moet hebben. Het werkt beter om, langzaam maar zeker  steeds iets gezonder te gaan eten, in plaats van direct heel gezond.

 

Daarom heb ik een simpel lijstje ontwikkeld om jezelf hierin te kunnen begeleiden.

  1. Je schrijft 10 dingen op die je het meeste eet en 5 dingen op die je het meeste drinkt.
  2. Schrijf hiernaast een minder ongezond alternatief (Lees: minder calorieën). Belangrijk is dus, dat het niet direct supergezond moet zijn! Dit klinkt gek, maar dit is om ervoor te zorgen dat je nog steeds iets lekkers kan kiezen. Op deze manier kun je jouw eetpatroon makkelijker blijvend veranderen.  Via de site van het voedingscentrum is het makkelijk om gezondere alternatieven te vinden: https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/hoeveel-calorieen-zitten-erin-.aspx

Klik hier voor jouw lijstje!

Vervolgens kies je elke week één ding wat je gaat veranderen. Zo stapel je elke week iets gezondere alternatieve bij elkaar op. Wanneer je dan het hele lijstje gehad hebt, en het loopt goed, dan maak je een nieuwe lijst met de producten die jij dan neemt. Vervolgens kun je weer een stap nemen door nieuwe alternatieve te beschrijven die weer iets minder ongezond zijn.  Zo bouw je langzaam maar zeker aan een gezondere leefstijl waarbij je haast niet merkt dat je dit echt aan het doen bent.

Maakt de gedragsverandering zo makkelijk mogelijk voor jezelf en geef jezelf de tijd, want gedrag is de oorzaak en het gewicht het gevolg. Het positieve aan deze manier van werken is, omdat het relatief weinig energie kost, je energie en motivatie hoog blijft en je erop kan vertrouwen dat het resultaat een blijvend resultaat is.

!  Belangrijk om nog te melden is dat deze lijst niet voor iedereen werkt! Er zijn uitzonderingssituaties waarbij het beter is om naar een diëtiste te gaan. Wanneer u bijvoorbeeld specifieke lichamelijke aandoeningen heeft zoals suikerziekte.

 

Terug naar Training & Tools