Alle diëten werken!

Dit klinkt misschien raar, maar alle diëten werken! Helaas werken ze alleen niet allemaal voor de lange termijn. Veel diëten zijn namelijk ingericht op snel resultaat en er is veel twijfel over de gezondheidseffecten van dit soort diëten. Vaak wordt er onvoldoende rekening gehouden met wat het lichaam echt nodig heeft. Koolhydraatarm eten kun je doen, maar wanneer je veel sport heb je juist koolhydraten nodig.

De belangrijkste reden waarom werkelijk alle diëten werken is om het feit dat mensen bewust met hun eten bezig zijn. Je volgt het dieet en wordt jezelf bewust van wat je eet. Het probleem ontstaat vaak wanneer je jouw ideale gewicht gehaald hebt.

 

Het probleem van het ideale gewicht…

Wanneer je een dieet volgt, kan het zijn dat het lukt om jouw ideale gewicht te behalen. Dat is natuurlijk fantastisch. Je krijgt complimenten van mensen uit jouw omgeving en je kan met trots in de spiegel kijken! Geen vuiltje aan de lucht zou je denken….  Dat is het moment dat je jouw dieet los begint te laten en oude eetgewoonten weer terugkomen.

Je was gemotiveerd om af te vallen, maar heb je er ook zin in om eetgewoonten blijvend aan te passen? Vaak is dat niet het geval. De kilo’s  komen er weer aan en het jojo-effect is een feit. Dus ja, hoe dan verder….

 

Wil je afvallen of blijvend afvallen?

Belangrijk is om te weten waar je jezelf op wilt richten, afvallen of blijvend afvallen. Het klinkt hetzelfde, maar het is wezenlijk anders. Vaak zijn mensen vooral gemotiveerd om af te vallen en ligt de focus op het behalen van het ideale gewicht als resultaat. Echter blijvend afvallen betekent jezelf richten om het veranderen van jouw eetgewoonten als resultaat met als gevolg gewichtsverlies.

Het is daarom belangrijk dat je motivatie meer is dan enkel het verlies van gewicht. Mogelijk wil je gezonder gaan eten of jezelf fysiek fitter voelen. Bedenk hierbij ook waarom je dat belangrijker vindt. Welke voordelen geeft dit in jouw leven? De antwoorden geven een diepere betekenis aan jouw motivatie.

Wanneer je jouw motivatie goed in beeld hebt, kun je verder stappen gaan zetten. Kijk hier hoe jij jezelf verder kan helpen om te komen tot blijvend afvallen.

Succes!

 

Met vriendelijk groet,

 

 

Bart

De ervaringsdeskundige Leefstijlcoach uit Utrecht