Langzaam maar zeker wordt het weer slechter. Het gaat vaker regenen en de temperatuur daalt. Los van alle feestdagen in december, heb je minder zin om naar buiten te gaan. Je beweegt vaak minder en daarnaast moet je beter op je eten letten. Elke periode heeft zijn eigen verleidingen, maar hoe ga je om met de verleidingen in de herfst en winter?

 

Thuis is de grootste verleiding

Wanneer het koud is, blijft iedereen vaker thuis. Veel verleiding creëer je door datgeen wat je zelf in huis haalt. Het is dus goed om jezelf te omringen met gezond eten. Heb je kinderen of een partner die wel graag ongezond eten? Neem voor hen dan iets ongezonds in huis wat zij lekker vinden, maar waar jij niets om geeft. Zorg er verder voor dat er voldoende gezond eten is huis, zodat je niet de deur uit hoeft om te koken. Het risico is namelijk eten gaan bestellen en dan wordt het al snel weer een ongezonde hap…

Denk aan de bikini-paniek

Wanneer je de verleiding ervaart om ongezond te gaan eten, denk dan eens terug aan die keer wanneer je weer zo hard ging werken om af te vallen omdat de zomer voor de deur stond… Dat wil je niet nog een keer. Sta dus even een serieus moment stil bij het gevoel, de negatieve gedachten en alle acties die je moest doen om jezelf weer in je bikini te krijgen…

Maak ongezonde afspraken!

Ben geen dictator van jezelf, maar maak afspraken met jezelf en mogelijk met je partner, een vriend of vriendin. Drink je alcohol? Op welke dagen wel en niet? En hoeveel? Of wanneer gun je jezelf een stukje chocola? Blijf eerlijk naar jezelf en gun jezelf soms ook wat. Belangrijk is om de ongezonde eetafspraken zo concreet mogelijk te maken!

 

Indoorsporten

Sporten in de koud vinden veel mensen niet prettig, dus oriënteer jezelf op indoorsporten. En bedenk, doe iets wat je leuk vindt. Spreek bij voorkeur met iemand af die al actief sport en hier enthousiast over is. Zo laat je jezelf meenemen in zijn/haar enthousiasme!

 

Blijf de deur uitgaan

Vind je het niet leuk om naar buiten te gaan in de koud? Ga er eens actief voor zitten en maar een lijstje van activiteiten buiten de deur die wel leuk zijn. Dit kan werkelijk van alles zijn. Naar buiten gaan geeft namelijk ook gewoon een goed gevoel. Denk aan een bos- of strandwandeling in de herfst, schaatsen in de winter, een museum bezoeken, stedentripje of geef je op voor een leuke cursus. Er zijn altijd tal van activiteiten die je kunt doen om de deur uit te gaan. Actief blijven geeft namelijk een goed gevoel. Wanneer je jezelf goed kan blijven voelen over jezelf zal dit ook jouw weerstand verbeteren tegen ongezond eten!